Oeko-Tex Standard 100


kućni tekstil i posteljina – Jastuci, popluni, nadlošci za madrace, jastuci za njegu i prekrivači, navlaka od 100% poliestera i 100% pamuka, u bijelom, punjenje 100% poliesterska vlakna i vodootporne zaštite madraca su testirani i s najvišim Oeko-Tex Standard 100 certificiran prema proizvodnoj klasi 1 (standard za bebe).
Test broj 16.HUA.90989 Hohenstein

Naši ručnici su ispitani i certificirani prema najvišem Oeko-Tex standardu 100 razreda proizvoda 1 (standard za bebe).
Test broj 07.MO.52746 Hohenstein

Orijentaciju daju brojne tekstilne etikete s vrlo različitim ciljevima, koji u pravilu imaju strože kriterije testiranja i veće zahtjeve od zakonskih zahtjeva.
Oeko-Tex standard: provjerava onečišćujuće tvari u četiri kategorije proizvoda.
Oeko-Tex Standard 100 označava tekstil koji je testiran na štetne tvari i Oeko-Tex Institut klasificira kao bezopasan za krajnjeg potrošača.
Inicijatori osnivanja Oeko-Tex-Gemeinschaft bili su Njemački institut Hohenstein i Institut za ekologiju, tehnologiju i inovacije (ÖTI) u Beču.
Danas postoji 16 instituta za istraživanje i testiranje tekstila u Europi i Japanu iza organizacije za testiranje i certifikaciju Oeko-Tex-a. Oni su zastupljeni u 60 zemalja širom svijeta. Težište Oeko-Tex standarda je ispitivanje tekstila na štetne tvari i poštivanje nacionalnih ili međunarodnih ograničenja.
Neke kemikalije pri visokoj koncentraciji u proizvodnji tekstila mogu postati opasne po zdravlje. Sukladnost s tim granicama emisija nadzire Oeko-Tex zajednica globalno obvezujućim testnim kriterijima koji se temelje na znanstvenim spoznajama i stalno se razvijaju usporedno s istraživanjima i zakonodavstvom.
Ispitivanja OEKO-TEX® zagađivača uvijek se temelje na odgovarajućoj namjeni tekstila i materijala. Što je proizvod intenzivniji i što je koža osjetljivija, moraju se ispuniti stroži ekološki zahtjevi.

Prema tome, razlikuju se četiri kategorije proizvoda:

Klasa proizvoda I: proizvodi za bebe i malu djecu do 3 godine (donje rublje, kompleti za odjeću, odjeća, posteljina, frotirni ručnici itd.)
Klasa proizvoda II: predmeti izbliza (donje rublje, posteljina, majice, čarape itd.)
Klasa proizvoda III: proizvodi koji se koriste daleko od kože (jakne, kaputi itd.)
Klasa proizvoda IV: materijali za opremu (zavjese, stolnjaci, pokrivači tapeciranog namještaja, itd.)

Za kućni tekstil kao što su jastuci, popluni i i prekrivači za madrace, važno je osigurati da proizvodi imaju barem proizvod klase II, još bolje – klasu proizvoda I.

Katalog kriterija uključuje provjeru za:

Zabranjene tvari kao što su kancerogene azo boje
Zakonske granične vrijednosti za kemikalije kao što su formaldehid, plastifikatori, teški metali i pentaklorofenol.
Štetne, ali ne i zakonski zabranjene supstance kao što su pesticidi, boje koje izazivaju alergije i organokositreni spojevi, postojanost boje, pH osjetljiv na kožu.

Za dodjelu certifikata proizvođač mora proći i reviziju proizvodnje. Inspektori pregledavaju proizvodne procese i osiguravaju dosljedno visoku kvalitetu proizvoda. Samo kada su ispunjeni svi preduvjeti, proizvođač može zadržati Oeko-Tex oznaku dvanaest mjeseci. Nakon toga je potrebno ponovno ispitivanje. Osim ovih strogih zahtjeva, Oeko-Tex-Instituti pregledavaju certificirane proizvode kupnjom uzoraka na tržištu.

Svi proizvodi naših proizvođača certificirani su prema OEKO-TEX® Standard 100 proizvodnoj klasi 1.

Diners Club International Visa MasterCard Maestro Discover Dinacard Mastercard® Identity Check™ Visa Secure WSpay - Web Secure Payment Gateway